Vítejte na stránkách Jeviněvského vinařství

Ať už se u nás zastavíte při cestě na kole, pěším výletě nebo k nám přijedete s obytným automobilem, vždy budete vítáni.

Nabídka vína na prodej Historie Jeviněvského vinařství

Maštal

Příjemné posezení - po objednání pro max 30 lidí.

Degustace vína + studené občerstvení.

Kozí chlívek

Soukromí pro menší kolektiv - po objednání pro max 10 lidí.

Degustace vína + studené občerstvení.

Zahrada s dětským koutkem

Pro odpočinek cyklistů a poutníků.

/

Historie jeviněvské vinice

Obec Jeviněves se nachází asi 13 kilometrů západně od Mělníka a asi 25 kilometrů severně od Prahy. Má přes 226 stálých obyvatel a mnoho dalších jako chalupářů. Zdejší vinice patří do vinařské podoblasti mělnické a oblasti Čechy.

Vinice v Jeviněvsi je jedna z nejstarších na území České republiky. První zmíňka o pěstování révy vinné zde je již z roku 1295. To je dávno před tím než císař Karel IV. dovezl keře révy z Burgund do Čech. Obec včetně vinice patřila od roku 1698 rodu Chotků a tak tomu bylo až do počátku 20. století. Roku 1907 rod Chotků vymřel a jejich panství zdědil rod Thun-Hohenstein. Po vzniku Československa se stal majitelem stát. Vinice byla dlouho spravována Státním statkem Lány a až do osmdesátých let minulého století sloužila jako školní vinice Vysoké školy zemědělské v Praze. Ta však přešla s vinařením do Mělníka na Chloumek a jeviněvská vinice pustla. Pamětníci uvádějí, že kdysi byl osázen jen svah (pod ním byly ovocné stromy) a to tak, že na půlce byl Modrý Portugal a na druhé Chrupka bílá. Z 19. století jsou zprávy o tom, že sice podstatná část vína sloužila Chotkům pro vlastní potřebu, ale že menší část lahvovali a prodávali jako Jeněvsský riesling a Jeněvsské červené kabinetní.

Jeviněvská vinice s viničním domkem
Červené kabinetní z vinic hraběte Chotka
Jeněveský riesling z vinic hraběte Chotka

A jak vzniko Jeviněvské vinařství?

Vinná réva se v Jeviněvsi pěstovala skoro 700 let. V osmdesátých letech minulého století však viniční hospodaření z roku na rok skončilo. Vinice postupně zarůstala, až z ní zůstaly jen nepatrné zbytky.

Jeviněvská vinice

Pád z nebes!

A právě v této chvíli se na scéně řízením osudu objevil Ing. Štěpán Sedlák. A to poněkud kuriózním způsobem. S partou nadšenců do svahového létání při jednom z prvních letů na paraglidu díky své nezkušenosti přistál, lépe řečeno spadl na jakési polorozbořené stavení. Nic se mi naštěstí nestalo. Ale to místo mě okouzlilo," vypomíná na začátek devadesátých let Ing. Sedlák. Brzy zjistil, že ruina je určena k demolici. Rozhodl se, že ji od státu koupí, opraví a přestěhuje se sem. Což se mu, přes některé překážky nakonec podařilo. "Teprve potom jsem se od místních dozvěděl, že na svahu nad stavením byly ještě v osmdesátých letech vinice. Zprvu jsem jim nevěřil, na první pohled totiž nebylo nic vidět," vypráví dál. Na svazích byla doslova neproniknutelná houšť křoví a náletových dřevin. Když se však dostal dovnitř, objevily sloupky od vinohradu. A pak se - tu a tam - objevila i vinná réva, která zde divoce přežívala řadu let. "A tehdy mě napadlo, že bych mohl pěstovat vinnou révu. Jakožto milovníka vína mě tato myšlenka doslova nadchla," vypráví pan Sedlák

Brzy zjistil, že pozemek, který má sedm hektarů, byl původně osázen vinnou révou jen na pěti a půl hektarech. Spolu s kamarády a známými se postupně pustili do čištění vinice. Když se z křoví vyloupl první řádek vinohradu, byli všichni nadšeni. Pak druhý, třetí.. Jenže keře révy byly v žalostném stavu. Nutně došli k rozhodnutí, že podstatná část tratě se musí vytrhat a od základů obnovit. Problém ale byl, že o vinné révě, jako absolvent Českého vysokého učení technického v Praze, moc nevěděl. A už vůbec nic o výrobě vína. Ale odvážnému štěstí přeje. To přišlo v podobě Ing. Jana Podrábského, tehdejšího ředitele zámeckého vinařství v Roudnici nad Labem, kterého řízením osudu potkal. "Moc nám zpočátku se svojí manželkou pomohl. Radou i přáteskou výpomocí," říká Ing. Sedlák. Tak je tomu dodnes a celá výroba vína probíhá pod jejich odborným dohledem.

Vinařství jako koníček

Především první léta, plná pokusů a omylů, byla dosti krušná. Jednou úrodu těsně před sklizní zlikvidovali špačci (na což nebyl majitel vůbec připraven!), jednou museli podstatnou část moštu vylít, protože ne zcela stoprocentně poslechli rady zkušeného inženýra Podrábského. "Tehdy jsme si totiž mysleli, že všemu rozumíme a že budeme dělat víno nově - po svém. Jak jsme se ale hloupě mýlili..." vypráví dnes s úsměvem Štěpán Sedlák.

Postupně se však začal v novém oboru orientovat. Musel nakoupit potřebné stroje a zařízení, vybavit sklepní hospodářství. To vše dělal při zaměstnání - jen s pomocí přátel. Teprve v roce 1997 vzniklo Jeviněvské vinařství. Ale i to jen jako koníček a příjemné vyplnění volného času. Pan Sedlák je totiž stále především manažerem podniku na výrobu regálových konstrukcí v nedalekých Veltrusech.

Dnes je vinice vzorně upravená a dosázená novými keři. Na jaře 2008 proběhla výsadba odrůdy Dornfelder na dosud neosázeném jihozápadním cípu. Najdeme zde hlavní čtyři odrůdy: kromě zmíněného Dornfelderu ještě Svatovavřinecké, Müller Thurgau, Tramín červený a Rulandské šedé. Především těmto odrůdám se na jižním svahu jevínského vrchu dobře daří. A to i přes poměrně vysokou nadmořskou výšku, která na vrchu činí zhruba 270 metrů. Samotné zpracování vinných hroznů probíhá klasickými, čistě přírodními metodami za použití přirozených kvasinek v nerezových tancích.

Viniční domek
Tanky pro skladování vína

Jeviněvské vinařství se v roce 2014 rozrostlo opět řízením osudu o statek přímo pod vinicí postupně zrekonstruovaný na výrobní a degustační prostory. Řízené degustace vína je tu možno realizovat v podstatě kdykoli a v počtu od jedné do třiceti osob. Víno se koštuje buď přímo ve sklepě, ve stáčírně, na venkovní terase, v Kozím chlívku nebo v Maštali. Záleží na počtu účastníků a jejich přání. Pro ty, co si chtějí pobyt ve vinařství prodloužit, je k dispozici ubytování v několika dvoulůžkových a jednom čtyřlůžkovém pokoji s vlastním sociálním zařízením. Pro milovníky cyklistiky turistiky jsou k dispozici místa pro obytné automobily i stany.

Přátelské prostředí

Velký dojem udělá na každého návštěvníka vinařství v Jeviněvsi přátelské prostředí, které každého obklopí už při pouhém vstupu do objektu. Doslova rodinou atmosférou se vyznačuje například i samotné vinobraní. "Sejde se zde spousta přátel a známých, kteří pomáhají. Večer něco pojíme i popijeme, abychom vyzkoušeli naše víno a druhý den zase na vinici," usmívá se Štěpán Sedlák. Dlouho před sklizní hroznů prý kamarádi sami volají, kdy že letos mají přijet.

Není se tedy co divit, že víno slouží především pro přátele a jejich přátele. Hlavním odbytištěm je samotný sklep, kde probíhá prakticky veškerý prodej zdejšího vína. Do prodeje se dostává jen relativně malé množství lahví ročně, řádově jen několik tisíc. Cena jedné lahve se pohybuje kolem 120 korun. Vinařství je připraveno poslat vína na jakoukoliv adresu v České republice; záleží na dohodě.

Majitel Štěpán Sedlák s bratrem Petrem